Wat is een effectenhypotheek?

Indien u kiest voor een effectenhypotheek dan vinden tijdens de looptijd van uw hypotheek geen aflossingen plaats. De aflossing zal in beginsel pas op de einddatum plaatsvinden vanuit de opgebouwde waarde van uw effectenrekening. Uw aflossing zal afkomstig zijn van een beleggingsrendement. Het verschil met een beleggingshypotheek is dat u geen beleggingsverzekering sluit maar een effectenrekening. Het praktische verschil is dat u daarmee vaak wat flexibeler bent met uw beleggingen. Het nadeel is dat u niet onder voorwaarden gebruik kunt maken van fiscale vrijstellingen. Afhankelijk van uw situatie kunt u samen met uw hypotheekadviseur bepalen welk argument voor u doorslaggevend is.

De opbouw van uw effectenportefeuille kan op verschillende manieren plaatsvinden. U kunt kiezen voor een periodieke inleg maar ook voor een eenmalige hoge inleg. Uiteraard zijn alle tussenvormen eveneens mogelijk. Sommige geldverstrekkers bieden u zelfs de mogelijkheid om een eenmalige inleg mee te financieren. U betaalt dan weliswaar meer rente maar u hoeft dan geen of een lagere maandelijkse inleg te doen.

Indien u beschikt over een behoorlijk bedrag aan eigen middelen (bijvoorbeeld de overwaarde op de huidige woning) dan is het mogelijk om een extra hoge maandelijkse inleg te doen. Dit biedt u wellicht de ruimte om naast het opbouwen van uw aflossing, tevens een maandelijkse onttrekking te doen. Door maandelijks een bepaald bedrag te onttrekken kunt u uw maandlast namelijk aanzienlijk verlagen. Uiteraard blijft voorzichtigheid altijd geboden. Uw adviseur zal u daarop wijzen.

Bij aanvang van de hypotheek stort u een (geleend) kapitaal. Het beleggingsrendement dat met dit geld behaald wordt, zorgt aan het einde van de looptijd voor de aflossing van de hypotheek.

Tijdens de gehele looptijd heeft u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening en een (lage) premie voor een overlijdensrisicoverzekering.

Andere hypotheekvormen