Wat is een hybride hypotheek?

Een hybridehypotheek is een nog niet zo lang bestaande hypotheekvorm. Het combineert de voordelen van twee andere hypotheekvormen; de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek.

Bij een hybridehypotheek wordt niet afgelost tijdens de looptijd. U blijft over de gehele leensom rente betalen die onder voorwaarden aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Daarnaast betaalt u maandelijks een premie. Het unieke van een hybridehypotheek is dat u zelf kunt aangeven of u deze premie wilt beleggen (vergelijk een beleggingshypotheek) of wil sparen tegen een spaarrente die gelijk aan de hypotheekrente (vergelijk een spaarhypotheek). Om maximaal van deze mogelijkheden te profiteren kunt u vaak op allerlei wijzen switchen. Geheel of gedeeltelijk van sparen naar beleggen en andersom. Kijk samen met uw hypotheekadviseur wel goed naar de voorwaarden. Wanneer het voor u namelijk profijtelijk is om te switchen, geldt voor uw bank vaak het omgekeerde. Dit betekent dat er bij switchen wel eens voorwaarden gesteld kunnen worden die het minder interessant maken.

De hybridehypotheek wordt gekenmerkt door de vrije keuze tussen sparen en beleggen. Voorziet u een slechte beursperiode dan spaart u en andersom belegt u.

Tijdens de looptijd betaalt u rente en premie. Afhankelijk van het beursklimaat beslist u of deze premie wordt belegd of wordt gestort op de spaarhypotheekrekening.

Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening.

Andere hypotheekvormen