Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek kenmerkt zich door een aflossing uit een levensverzekering. Deze levensverzekering keert niet alleen uit bij overlijden maar tevens als u op de einddatum in leven bent. Deze uitkering wordt aangewend voor aflossing van de hypotheek.

Gedurende de looptijd betaalt u rente en premie. U betaalt dus geen tussentijdse aflossingen zodat u gedurende de gehele looptijd kunt genieten van de aftrekbaarheid van uw hypotheekrente. Indien bovendien uw levensverzekering voldoet aan een aantal voorwaarden maakt u hiermee gebruik van de mogelijkheid om belastingvrij een kapitaal op te bouwen.

Het verschil tussen een levenhypotheek en een spaar- en beleggingshypotheek is gelegen in de wijze waarop het rendement tot stand komt. In een levenhypotheek wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde maatschappijwinstdelende polis. U krijgt doorgaans een gegarandeerd rendement van 3-4% en meer indien de verzekeringsmaatschappij meer winst maakt.

Tijdens de duur van de hypotheek bouwt u een kaptiaal op uit de betaalde premies en de winstuitkeringen van de maatschappij.

Uw maandlasten bestaan uit rente en een premie voor de levensverzekering.

Voordelen levenhypotheek?

Doordat u gedurende de looptijd geen aflossingen plaatsvinden, kunt u maximaal profiteren van de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Als u aan de andere kant voldoet aan fiscale voorwaarden kan uw vermogensopbouw in uw levensverzekering belastingvrij plaatsvinden. U maakt dus maximaal gebruik van de fiscale mogelijkheden.

Nadelen levenhypotheek?

Het nadeel van deze vorm is het haalbare rendement in de levensverzekering. Zowel indien u een zeker rendement wil als wanneer u een hogere prognoserendement nastreeft zijn er betere vormen. U kunt dan kiezen voor respectievelijk een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek.

Andere hypotheekvormen